Riksdag och regering

Varje vart fjärde år väljs 349 ledamöter som ska vara med i riksdagen, det är dem som styr vårt land.  Lagar, skatter och statens budget ligger i riksdagens händer. Med hjälp av riksdagen granskas regeringen och de statliga myndigheterna. Riksdagens jobb är även att utse statsminister genom ett förslag från talmannen. Talmannen är ledare för allt arbete i riksdagen. Sverige är ett demokratiskt land och folket väljer vilka som ska representera dem i riksdagen. Regeringen och riksdagen kommer sedan tillsammans ha ansvar för utrikespolitiken. Regeringen måste ha riksdagens samtycke när de gäller EU-politik.


För att bli ledamot måste man ha rösträtt och bli nominerad av ett politiskt parti. Ledamöter har en ersättning på 55 000kr i månaden. De får  teknisk utrustning av riksdagsförvaltningen för sina uppdrag, som bärbar dator och telefonabonemang. Deras uppgift är att arbeta 365 dagar om året. Då åker de bland annat på tjänsteresor. Riksdagsförvaltningen har till uppgift att hjälpa ledamöterna med sakkunskap från opolitiska tjänstemän som kan påverka deras beslut i olika ärenden.


Statsministern är chef för regeringen och utser alla ministrar i regeringen.

Regeringens arbete är att ta ansvar för de beslut som tas i riksdagen blir gjorda. De ger också förslag till riksdagen som kallas för propositioner som bl a budgetpropositionen.


Källa:http://www.riksdagen.se/


Kommentarer
Postat av: jonas

fett bra!

2010-09-08 @ 11:33:25
Postat av: Felicia

Bra skrivet, visste inte det med ledamöter :)

2010-09-10 @ 13:25:43
URL: http://feliciabacklundskola.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0