Vänsterpartiet

Vänsterpartiet grundades år 1917 och de kämpar för samhället och välfärden. Välfärdsverksamheten är en viktig del för människors trygghet och naturligtvis frihet.

Idag har vi stora förutsättningar för att skapa ett så bra Sverige så möjligt. Att ha mat, rent vatten, bostad, hälsovård och utbildning är en självklarhet. Vänstern har ett ekologiskt förhållningssätt p.g.a. de nuvarande miljöproblemen. Tyvärr har människor inte det så bra i många länder på grund av fattigdom, kvinnodiskriminering och mycket mer. Vänsterpartiet är ett mycket feministiskt parti och de är också en del av kvinnorörelsen och det är ju bra. De är även ett socialistiskt parti som tror starkt på demokrati och jämlikhet. Det ska inte vara klass, köns eller etniskt förtryck. Jag håller med dem om att Sverige inte är jämställt. Om kvinnor arbetar lika mycket som män ska de få lika mycket betalt. Efter jobbet fortsätter oftast jobbet hemma för de flesta kvinnor med hushållsarbete, det gör att ekonomin blir sämre och det blir mycket stress. Många kvinnor utsätts också för sexuella trakasserier, våld och övergrepp och det känns ju inte särskilt tryggt att gå ut då. I hela samhället finns orättvisa och diskriminering. Barn ska kunna ha en bra framtid, det spelar ingen roll hur mycket inkomst föräldrarna har eller vart man bor. Dessutom lever var fjärde ensamstående mamma under fattigdomsgränsen. Det här kan vi ändra på.

 

 

Så här tycker Vänsterpartiet i olika valfrågor:

 

Vård

Det kostar mycket att få barnsjukvårdsförsäkring och alla har inte råd. De som är sjukast får inte den vården de behöver. Vård ska vara för alla.

Privata företag

De senaste åren har många förskolor, äldreboenden och vårdcentraler sålts till privata företag. Vissa har fått köpa gemensam egendom till underpris och

tjänat mycket pengar på det. Våra skattepengar ska inte behöva gå till privata företag som skär ner på personal för att få större vinster.

 

Barnomsorg/skola

Mindre barngrupper och fler lärare. Skolan ska har mer personal, lärare, skolbibliotekarier och kuratorer bland annat. Max 5 barn per anställd inom barnomsorgen. Det kan vara svårt att hitta baromsorg på tider som passar för vissa. Kommunerna ska stå för barnomsorg på kvällar, nätter och helger.

 

Äldreomsorgen

Mer möjligheter för pensionärerna. De ska få välja vilken hjälp de vill ha av hemtjänsten, de som bor på äldrebonden ska få bestämma över sin tid. Frihet att göra vad man vill och bestämma vad man vill ha hjälp med.

 

Välfärdsjobb

Arbetstidsförkortning, sex timmar med bibehållen lön. Alla ska ha rätt till fast anställda heltidsjobb. De viktiga välfärdsjobben ska ha bättre lön, arbetsvillkor inflytande och möjlighet till utveckling i sitt arbete.

 

Källa:http://www.vansterpartiet.se/

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0